El Sector Terciari

Resultado de imagen de sector terciari

    1. Cerca informació sobre el sector terciari a les Illes Balears.
Les Illes Balears comprenen una superfície de 4.992 km², i les seves costes tenen una longitud total de 1.428 quilòmetres. L'any 2009 tenia 1.094.972 habitants. La seva densitat mitjana aproximada és de 221 habitants per km², està molt per sobre de la mitjana espanyola (93 h/km²). La seva taxa d'immigració és creixent.
Gairebé el 40% de la població de les Balears viu a la ciutat de Palma, la qual amb 405.318 habitants (2009) és la desena ciutat més poblada de l'Estat espanyol. A les Balears no hi ha cap altra ciutat amb més de 40.000 habitants però n'hi ha 15 amb més de 10.000. Només dos municipis tenen menys de 500 habitants. En general, històricament, les Balears han estat més densament poblades que la mitjana de la península Ibèrica, encara que l'estructura demogràfica d'aquestes illes data de mitjan segle XX i està associada amb el turisme. Fins a la dècada de 1960 les Balears tenien una taxa neta d'emigració però des d'aleshores ho ha estat la d'immigració.
A partir de la dècada de 1980 va començar a ser important la població estrangera establerta a les Balears, en general es tracta de jubilats i de les persones joves que els ofereixen serveis i la seva procedència majoritària és d'AlemanyaRegne Unit i França. A partir de la dècada de 1990 hi van començar a arribar estrangers de països en via de desenvolupament econòmic per a treballar principalment en el sector del turisme, desplaçant-ne la mà d'obra d'origen espanyol.

    2. Quines són les activitats principals del sector terciari balear?
El comerç és un sector molt dinàmic. Al costat del comerç al detall familiar s'han desenvolupat grans cadenes comercials.
En el comerç exterior, l'any 2009, les exportacions representaren el 4,5% del PIB i les importacions el 5% del PIB.
El turisme és el principal sector econòmic des de la dècada de 1960 quan comença el turisme de masses. El turisme contribueix en un 85% al Producte interior brut de les Balears. El nombre de turistes que hi van arribar el 2009 va ser d'11,6 milions de persones amb 46 milions de pernoctacions. Tanmateix la forta dependència del turisme que tenen les Balears també és un repte important.

    3. Quins problemes afecten el sector turístic de les Illes?
. El turisme contribueix en un 85% al Producte interior brut de les Balears. El nombre de turistes que hi van arribar el 2009 va ser d'11,6 milions de persones amb 46 milions de pernoctacions. Tanmateix la forta dependència del turisme que tenen les Balears també és un repte important.

    4. Quines són les principals nacionalitats dels turistes que vénen a Palma?

les turismes, agricultura

    5. Quina és la distribució del turisme per illes?
  • Bosque Maurel, Joaquín; y Vilá Valentí, Joan: «Geografía de España». Edt. Planeta. Barcelona 1990-1992
  • Terán, Manuel; Solé Sabarís, L.; y otros: «Geografía regional de España». Edt. Ariel. Barcelona 1987
  • Nomenclátor comercial;Pueblos de España: Pueblos, Municipios, provincias Edición: 8ª ed. Publicació: Madrid: Nomenclátor Comercial "Pueblos de España", 1979. ISBN 84-400-8185-5

    6. Per què el sector terciari està més desenvolupat als països rics?

Actualment el sector terciari representa més del 80% del PIB de les Balears. Fonamentalment es deu al sector turístic però també la banca, les assegurances, l'Administració Pública, el transport i el comerç han permès que les Balears tinguin una de les rendes per càpita més altes d'Espanya.
   
7. Quina diferència hi ha entre un col·legi públic, un de privat i un de concertat?

'explotació de la sal va tenir una importància crucial, des de temps púnics, i encara en té econòmicament. Hi ha salines a Mallorca (salines de Llevant), Formentera i Eivissa. Les fonts d'aigua mineral es troben a Mallorca i Eivissa.
    8. Quan parlam de comerç, ens referim només a l'intercanvi de mercaderies?
En l'actualitat, l'agricultura és una activitat secundària, amb pocs agricultors dedicats a temps complet, la majoria ho fan a temps parcial, la majoria dels aliments que es consumeixen per la població resident i els turistes prové de fora (incloent la major part de l'oli d'oliva).
Els conreus llenyosos dominen actualment el paisatge agrícola, entre ells els ametllers, figueres, garrofers (garrovers) i en menor mesura l'olivera, la vinya i altres fruiters de secà com els albercoquers (que en la seva major part es dediquen a fer-ne orellanes). En el regadiu, són cèlebres les patates de Sa Pobla junt amb altres hortalisses de clima mediterrani càlid (termomediterrani) com són les albergínies.

Comentarios

Entradas populares de este blog