1. Cerca informació sobre el que és el Sector Terciari i els seus serveis. T'has de centrar en cercar el sector a la UE, a Espanya i a les Illes Balears.

El sector serveis o sector terciari és el sector econòmic que engloba les activitats relacionades amb els serveis no productors o transformadors de béns materials. Generen serveis que s'ofereixen per satisfer les necessitats de qualsevol població al món.

Inclou subsectors com comerç, comunicacions, centre de trucades, finances, turisme, hostaleria, oci, cultura, espectacles, l'administració pública i els denominats serveis públics, els presta l'Estat o la iniciativa privada (sanitat, educació, atenció a la dependència) , entre d'altres.

Dirigeix, organitza i facilita l'activitat productiva dels altres sectors (sector primari i sector secundari). Encara que se li considera un sector de la producció, pròpiament el seu paper principal es troba en els dos passos següents de l'activitat econòmica: la distribució i el consum.

El predomini del sector terciari enfront dels altres dos en les economies més desenvolupades permet parlar del procés de terciarització.

  2. Quina és la diferència entre servei públic i servei privat.

Vivim en una economia mixta, poblada per actors públics i privats. A més, els sectors públics i privats no són illes separades. Quan el sector públic es proveeix de paper ho fa comprant-lo a una empresa privada. Potser a algú li agradaria que el Govern tingués una fàbrica de paper, però no és aquesta la situació real, ni ideal, afegiria. No hi ha, sigui dit de passada, principis generals exhaustius que delimitin de què cal que el sector públic es proveeixi internament i de què es pot proveir externament des del sector privat, sota fórmules jurídiques diverses (compra, lloguer, concessió, etc.). Hi ha, evidentment, presumpcions clares de coses que estan a una banda o l’altra; el paper és a l’àmbit extern, la justícia a l’intern. Però la frontera depèn de molts factors: consideracions de cost i eficàcia, inclinacions ideològiques, les diferències en les formes de contractació de personal en els dos sectors, etc.

Comentarios

Entradas populares de este blog